#107 Gurgin – Att vara upprorisk är en del av livet

Dagens gäst är Gurgîn Bakircioglu, som helst undviker att använda sitt påtvingade turkiska efternamn. Han har en magisterexamen i journalistik, har jobbat som programledare på Sveriges radio och gjort tv.

För snart tio år sedan slog 30-årskrisen till och Gurgin sa upp sig från sin fasta anställning på Sveriges Radio, sålde sin lägenhet och flyttade in i en husbil- tillsammans med sin hund Ronja, allt för att minska sin klimatpåverkan. Efter fyra år på heltid i husbilen och tre år på deltid bor han nu i ett kollektiv i Stockholms Östberga.

Gurgin är aktiv på sociala medier, deltar i paneler, poddar, TV och radio, för att reflektera över klimaträttvisa för utsatta grupper i Sverige, sin egen resa, individuell omställning, djurrätt, veganism och minimalism. Han skriver också krönikor för Tidningen Syre och driver Hundpodden Vår Bästa Vän.

Jag träffade Gurgin på bokmässan i Göteborg den 30 september för att prata om klimaträttvisa, individuell omställning kontra systemisk, om mötet med ordföranden i Europeiska kommissionen, Ursula von der Layen i EU-parlamentet, om varför han tänker ägna sig åt att vara arg och om möjliga vägar framåt.

Publicerat Nov 5, 2023