#83 Maths Nilsson – Smutsigt spel i klimatdebatten

Dagens gäst är Maths Nilsson. Vi träffades i Stockholm i början av sommaren för att prata om hans nya bok: Spelet om klimatet- Vem kan man lita på i klimatdebatten?
I boken beskriver han hur välorganiserade krafter, framför allt oljeindustrin, sedan slutet av 1980-talet agerat för att få allmänheten, politiker och journalister att tvivla på klimatforskarnas slutsatser. Allt för att skydda sina ekonomiska och ideologiska intressen.

Maths Nilsson pluggade kemi på Lunds Universitet och jobbade sedan inom läkemedelsindustrin i Södertälje, där han fortfarande jobbar, men nu på deltid, för att bland annat skriva böcker.

Han har gett ut flera böcker. 2011 debuterade Nilsson med boken Själseld i genren magisk realism, som beskrevs som "en spännande förbannelsehistoria som kryddas med mycket fina skildringar från Öland".[[3]](https://sv.wikipedia.org/wiki/Maths_Nilsson_(f%C3%B6rfattare)#cite_note-3

År 2017 gav han ut boken Tvivel - En bok om faktaförvirring. Boken redogör för historien bakom flera klassiska miljöfrågor som klimathotet, surt regn och skogsdöden på åttiotalet, DDTozonhålet samt alla de kemikalier vi numera omger oss med. Frågor där vetenskapliga fakta ställs mot ekonomiska intressen, ideologiska ståndpunkter och känslor.[[5]](https://sv.wikipedia.org/wiki/Maths_Nilsson_(f%C3%B6rfattare)#cite_note-5)

Jag upptäckte Maths på twitter där han med ett beundransvärt tålamod gång på gång bemöter klimathotskeptikernas felaktiga påståenden med fakta.

Mats driver också en blogg om klimatfrågor där han bland annat bemöter debattörer och forum som Elsa WiddingLars BernSwebbTvKlimatupplysningen och Bjørn Lomborg.\

\
Publicerat Nov 23, 2021